Over mij

Ik ben Marjolein Samplonius, sinds 1990 ben ik geregistreerd als verpleegkundige. In oktober 2020 heb ik de post HBO opleiding afgerond als verpleegkundig overgangsconsulent aan de Breederode Hogeschool in Rotterdam. Een opleiding die wordt erkend en ondersteund door de gynaecologen van de Dutch Menopause Society (DMS), een Specifieke Interesse Groep Menopauze van de Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Ik ben lid van de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten, de VVOC, de DMS en European Menopause and Andropause Society, de EMAS.


Mijn interesse in de overgang is gewekt op het moment dat ik er zelf mee te maken kreeg. Ik liep hierdoor tegen bepaalde grenzen aan, ook in het werk. Het werd mij duidelijk dat er niet altijd begrip is voor vrouwen die te maken krijgen met overgangsklachten. Herkenning en erkenning voor de impact van deze klachten op het dagelijks functioneren is niet altijd vanzelfsprekend. Simpelweg omdat er geen kennis is. Er is geen overzicht over wat dit kan betekenen, zowel binnen een sociale context als op de werkvloer. Jammer, want met een beetje begrip en tijdelijke aanpassingen binnen de werkomstandigheden kan een vrouw met overgangsklachten al heel erg geholpen zijn en hoeft het haar functioneren niet te belemmeren.

Weten wat er gebeurt tijdens de overgang kan je weer met twee voeten op de grond zetten. Hier bewust mee aan de gang kunnen gaan geeft je het vertrouwen in jezelf weer terug.

Eigen praktijk

Vanaf 1 januari 2021 ben ik een eigen praktijk gestart om vrouwen die last hebben van overgangsklachten te kunnen ondersteunen. Ondersteuning door middel van advies, begeleiding en kennisoverdracht. Neem gerust contact op voor meer informatie of het plannen van een afspraak via het contactformulier of via nr. 06 250 66 374.

Naast het helpen en ondersteunen van de individuele vrouw tijdens de overgang wil ik mij ook op maatschappelijk vlak inzetten. Er is meer bekendheid nodig wat betreft het maatschappelijk functioneren van de vrouw in de overgang. Er ontstaan gelukkig steeds meer initiatieven die zich hiervoor inzetten. Dit is een goede ontwikkeling en absoluut relevant aangezien er zich ca. 1.8 miljoen vrouwen in de overgangsfase van hun leven bevinden.

Overgang en Werk

Dit is ook de reden dat ik mij samen met mijn collega Marina Schriek inzet om trainingen te geven aan werkgevers, leidinggevenden en medewerkers. Kennis is nodig om het gesprek te kunnen voeren en het werkvermogen zo volledig mogelijk te kunnen blijven benutten.
Ook wanneer een vrouw hinder ondervindt van de overgang en deze haar tijdelijk belemmert. Tijdelijke aanpassingen en intercollegiaal begrip dragen dan bij aan een veilig werkklimaat en werkplezier waardoor niet onnodig arbeidsvermogen verloren gaat.

Website Vrouwen in de Overgang

Sinds 2021 maak ik deel uit van de redactieraad van de site vrouwen in de overgang (VIDO), dé informatieve site over de overgang. De VIDO-site is een voorbeeld van een goed initiatief om vrouwen van juiste en goed onderbouwde (evidencebased) informatie te voorzien.


Kracht en Balans hervinden nadat hormoonschommelingen dit hebben verstoort, dat is waar ik vrouwen bij wil helpen.

Met vriendelijke groet,

Marjolein